Севджихан Еюбова - клиничен психолог



СИГУРНОСТ - КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ - РАЗБИРАНЕ

Изневярата

29.05.2013 15:51

Изневярата

        

        Изневярата причинява интензивна емоционална болка, която води със себи си гняв, загуба на доверие, страх, вина и срам. Изневярата обаче не означава непременно край на една връзка и е възможно отношенията да бъдат възстановени.

        Тогава, когато изневярата е разкрита двамата партньори усещат, че светът се променя, че връзката им се променя и изпитват съмнения дали могат да продължат съюза си... Малко проблеми като финансови затруднения, противоречия с децата или сериозни болести могат да причинят също толкова тежки терзания и разрушения. Изневярата засяга дълбоко всяка една от страните, тя е свързана с предателство и подкопава основите на връзката. В този смисъл разводът или раздялата не е неочаквана.

 

 

Благодарение на психологическото консултиране и общите цели,

които партньорите имат е възможно някои двойки да успеят да излязат от изневярата

с по-силни и по-честни взаимоотношения.

 

Първоначална реакция

Разкриването и осъзнаването на изневерята е придружено от шок, изключително силни емоции като гняв, тъга, а също и срам, депресия, чувство за вина, разкаяние. И двамата партньори могат да изпитват всичко това няколко пъти на ден и да преминават от едно състояние в друго - в един миг са категорични, че искат да сложат край на връзката си, а в другият се стремят отчаяно да я спасят.  На този етап не трябва да се взимат прибързани решения, важно е да бъде предприета една от следващите стъпки:

 

Потърсете помощ. Необходимо е да се съхраните психически - поговорете с някого, с когото се чувствате удобно и на когото имате доверие - член от семейството, роднини, приятели или потърсете помощ от психолог. Говорете предимно за чувствата си, за да може да намалите интензивността на травмата. В никакъв случай не търсете помощ от близки, за които сте сигурни че биха взели страна, това само ще усложни емоционалната компонента на ситуацията.

Дайте си пространство. Възможно е шокът да бъде толкова силен и непоносим, че един от партньорите да изпита необходимост да остане сам. Дайте си пространство, колкото и трудно да ви се струва. В ситуации на изключително интензивен емоционален стрес това може да е от полза за партньора ви и за вас.

Изчакайте. Когато разберете за изневярата, освен въпроса "Защо" е възможно да искате да научите и всички интимни детайли около аферата на партньора ви. Изчакайте, не "ровете" в болката, тъй като в началото разговорите съдържат обвинения и носят разрушителна сила. Дайте си време, за да осъзнаете случващото се.

 

 Какво означава изневярата за вас ?

         Въпреки, че е често срещано явление е много трудно да бъде дадена точна дефиниция на изневярата. Има много и най-различни ситуации, които могат да бъдат определени като изневяра. Това, което се приема за изневяра е различно за отделните двойки, дори е различно и за всеки един от партньорите във връзката. Изневяра ли е, ако единият партньор е привлечен от някой извън връзката, но никога не предриема активно действие ? Изневяра ли е емоционалната връзка без да има физическа такава ? Ами он-лайн връзките...? Ако единият партньор непръкъснато си чати интимно с някой друг - това изневяра ли е ?

 

Като общо правило, този който изневерява:

- Изпитва силно сексуално привличане към някой, който не е партньорът / партньорката му;

- Изпитва необходимост да запази връзката си в тайна и използва лъжи, за да постигне това;

- Изпитва по-силна емоционална близост към човека, с когото изневерява отколкото към партньора/партньорката си.

 

Възстановяване

        Възстановяването след изневяра е труден и продължителен процес, но е важно да се знае, че изневярата може да бъде преживяна. Семейното консултиране ще ви помогне да разберете случващото се, да изследвате скритите проблеми, да се научите как да възстановите отношенията си, да заздравите връзката си и да избегнете развода, ако това е общата ви цел разбира се.

 

        Не всяка връзка, засегната от изневярата може и трябва да бъде спасена. Понякога нанесената вреда е прекалено голяма...или възстановяването не е обща цел на партньорите. Колкото и да е болезнено е важно да се признае, че някои неща са непоправими. Тогава, когато и двамата партньори са посветени на това да възстановят връзката си и имат силата и решителността, наградата за това може да е голяма – съюз, който прераства в честност и интимност.